Molenstraat 81, Ede
0655962062
info@richardvanhoorn.nl

Eigen IT-oplossingen maken drukkerijen succesvol

Zelfstandige grafische productiebedrijven hebben last van schaalvergroting, prijzendruk en online tussenpersonen voor algemeen drukwerk. Gelukkig is er een alternatief. Klanten binden met zelf ontwikkelde IT-oplossingen. Kiezen voor specifieke producten en markten. Eigen IT- oplossingen zijn een belangrijk onderdeel van deze strategie.

Praktijkvoorbeelden

Zo heeft het Veghelse Bek 1 op 1 publiceren zich onder leiding van Niels Bek heeft ontwikkeld van regionaal geori├źnteerd familiebedrijf naar specialist in retail communicatie en drukwerkwerk. Met hierbij een belangrijke rol voor het eigen Brandportal waarmee wekelijks grote volumes POS (display)materialen en folders worden geproduceerd en getransporteerd naar de filialen van supermarkten en winkelketens. Alles volledig op maat. De oorspronkelijke drukkerij is getransformeerd naar communicatiehuis voor retailers, inclusief design, fotografie en gepersonaliseerde reclame.

Een ander mooi voorbeeld is de strategische ontwikkeling van Gildeprint Drukkerijen onder leiding van Peter Hendriks. Vanuit een historie als regionaal familiebedrijf uit Enschede is dit bedrijf gegroeid naar specialist in het maken van proefschriften. Eenmalige opdrachten, maar dan wel vaak de belangrijkste in het leven van een promovendus. Via een compleet scala aan grafische kennisoverdracht, workshops op universiteiten en digitale hulpmiddelen wordt de promovendus geholpen tijdens het voorbereiden en vormgeven van het proefschrift. Lees meer over Gildeprint proefschriften.

Strategische focus

De praktijkvoorbeelden laten zien hoe klanten gebonden worden met IT-oplossingen, als onderdeel van een strategie. Extra aantrekkelijk als de oplossing uniek en niet gemakkelijk na te maken is. Een eigen IT-oplossing maakt de strategische vernieuwing mogelijk. Er ontstaan steeds meer voorbeelden nu low code, open source software en nearshoring het mogelijk maken om innovatieve en unieke IT-oplossingen te bouwen. Sneller en tegen lage kosten. Een kwestie van slim bouwstenen aan elkaar knopen. Net zoals startende bedrijven dit doen, zo heb ik zelf mijn platform drukwerkmaatwerk.nl gebouwd met het open source programma Python.

Aan de slag

Eigen diensten en producten ontwikkelen is een gezond alternatief voor grafische productiebedrijven waarvoor prijsconcurrentie en schaalvergroting onwenselijk is. Wie hierover even van gedachten wil wisselen kan natuurlijk altijd contact opnemen. Ik help je graag je doelen te bereiken, zonder omwegen.