Molenstraat 81, Ede
0655962062
info@richardvanhoorn.nl

Helft van drukkerijen 10 jaar na onderzoek veranderprocessen failliet

In 2009 is mijn onderzoek Nieuwe Drukvormen gepubliceerd. De grafische industrie was toen al een slagveld. Van de drukkerijen die deelnamen is de helft inmiddels failliet. De andere helft nam op tijd de juiste maatregelen.

10 jaar geleden heb ik tijdens bedrijfsbezoeken aan drukkerijen de veranderbereidheid gemeten met behulp van een gestructureerde vragenlijst. Op basis van eerder onderzoek is de bereidheid om te veranderen gemeten in investeringen. In ICT (grafische workflows) en trainingen in onder meer conceptueel accountmanagement en projectmanagement skills

Van de 62 deelnemende bedrijven blijken nu 34 bedrijven (55%) failliet of overgenomen te zijn. 3 bedrijven (5%) zijn naar een totaal ander bedrijf getransformeerd. 25 bedrijven (40%) zijn als drukkerij actief gebleven.

De failliete en overgenomen bedrijven blijken destijds onvoldoende veranderbereid te zijn geweest. Deze bedrijven investeerden minder in ICT en opleidingen vergeleken met drukkerijen die succesvol uit de crisis kwamen.

De interactieve visualisatie laat de locaties zien van de drukkerijen die aan het onderzoek deelnamen.De donker- en lichtgroene bolletjes geven nu actieve bedrijven weer. De grootte van het bolletje geeft de veranderbereidheid aan. De bedrijven met rode en gele bolletjes zijn failliet of overgenomen.

Klik op de bolletjes om de veranderbereidheid per drukkerij te zien. Enkele bedrijven zoals Lecturis en Van As zijn naar uitgeverij getransformeerd. Bek in Veghel heeft zich ontwikkeld tot full service retail dienstverlener. Ook onder de nu nog actieve drukkerijen zijn er veel succesvol getransformeerd. Er zijn ook veel kleine drukkerijen getransformeerd naar lokale communicatiebureaus. De visualisatie laat zien hoe zeer de grafische industrie in tien jaar veranderd is.


Voor de liefhebbers: De visualisatie is gemaakt met R, open source software voor datasience, waarbij gebruik gemaakt is van de pakketten mapview en leaflet